Egy onkológus tanácsai, hogy elkerüljük a rákot

Miért szed egyre több áldozatot a rák? – kérdezték az onkológust, Cătălin Costovicit.
Talán erre a kérdésre a környezetünk ad választ, a belélegzett egyre szennyezettebb levegő, a romlott minőségű, génmódosított, agyontartósított élelem, ami a bevásárlóközpontok polcairól omlik ránk. Ugyanis minden, ami mezőgazdasági terméknek számít, az valamilyen módon kezelt és feldolgozott. A pontos választ, az igazi kiváltó okot azonban senki sem tudja.

Amiről beszélni szoktak a rák kapcsán – a stressz, a sugárzás, a légszennyezés, étkezés, stb. – csak rizikófaktor ebben a játékban, melyben az egészségünk a tét. De azt, hogy igazából miért lesz valaki rákos, azt senki sem tudja. Egy egy pokoli orosz rulett, melyben mindannyian részt veszünk. Igen, mindannyian. Hisz előbb-utóbb bárkiben közülünk kifejlődhet a rák, kivétel nélkül. Aki meg megússza, az szerencsésnek mondható.

Tehát a rákot inkább a balszerencse, mintsem az örökölt gének vagy az életstílus okozza?
Pontosan. A DNS-ben folyton történnek mutációk, melyeket a szervezet általában helyrehoz. Túlzás azt mondani, hogy a rák végig bennünk van, viszont ilyen elváltozások mindannyiunk testében jelentkeznek, csak hát a legtöbbet az immunrendszerünk segítségével sikerül kiiktatni.
Egy adott ponton azonban – hisz a szervezetünknek is lehet “rossz napja” – ezt a mutációt már nem tudja helyrehozni. Ez pedig az első lépést jelenti egy tumor kialakulásához.

A betegek körében számos tévhit kering, egyik veszélyesebb a másiknál. Például hogy ha húst eszünk, azzal tápláljuk a rákos sejteket?
Az elmélet, mely szerint a tejtermékek és a húsfélék fogyasztása felgyorsítja az onkológiai folyamatot, teljesen pontatlan. Mi mindig kiegyensúlyozott étrendet javasolunk a pácienseinknek, sok zöldséggel és gyümölccsel, de semmiképp se húsmentesen. A hús ugyanis rendkívül fontos, főként a megterhelő kezeléseknek kitett szervezet számára. A hús értékes állati eredetű fehérjékkel látja el a testet, melyek segítik a vérképződést. Ez pedig szükséges ahhoz, hogy a beteg bírni tudja a kezelések sorozatát.

De különbség van hús és hús között. Van valamilyen összefüggés az emésztőrendszert megtámadó rákos betegségek és a feldolgozott hústermékek között?
A feldolgozott húsnak semmi keresnivalója az étrendünkben! A szalámik, kolbászok, virslik, a párizsi, különböző felvágottak, vagdalt hús a lehető legrosszabb, amit választhatunk. Ezek a termékek a legaljasabb ellenségei a testünknek, magyarán mérgek, melyek adalékanyagokban, színezékekben, azokban a híres E-kben gazdagok. Kenyérre kent toxinok, melyek az évek hosszú során lassan felgyűlnek a szervezetünkben, aztán robbannak. A kenyér sem különb egyébként, az is tele van stabilizálókkal, emulgálókkal és egyéb dolgokkal. A legegészségesebb kenyér az, amelyik másnapra megkeményszik. Amelyik egy hét után is ehető, abból már biztosan csak az adalékok beszélnek. És mi folyton valami ilyesmit eszünk, nap mint nap, bombázva a DNS-ünket. Aztán valamelyik sejtünkkel egyszer csak elszalad a ló.

A mobiltelefonok okozhatnak agydaganatot?
Biztos vagyok benne, hogy van kapcsolat a két dolog között. A kutatások nem egyértelműek, de az biztos, hogy az ultramágneses sugárzások hatnak a szervezetünkre. Bárhol is lépjen fel, az ismétlődő stimulálás legalább egy gyulladást okoz, és a krónikussá fejlődő gyulladásokból már könnyen lehet rák. Vélhetően sosem fogunk egyértelmű kutatási eredményt kapni a témában a mobiltelefon gyártók által gyakorolt hatalmas nyomás miatt.

Galway Lite

Galway is a minimalist WordPress theme with bold details and unique styling in all the right places. Fully responsive design displays beautifully across desktop, mobile and all devices in between. Whether you’re an established creative or are just launching your new business, Galway will highlight your content beautifully and grab the attention of your visitors!

Quick View Archive
Tagged