Elmés gyakorlatok, hogy idős korban is úgy vágjon az eszed, mint a borotva

Az agyat is rendszeresen edzeni kell!

Ha rendszeresen mozogsz, egészséges marad a tested és elkerülnek az öregedéssel sokaknál felbukkanó betegségek. Nincs ez másképp az aggyal sem. Trenírozd rendszeresen az alábbi gyakorlatokkal, hogy frissen tartsd a memóriádat és az elmédet!

1. Színes színek

Fent láthatsz egy szólistát: színeket, de mindegyiket más színnel írtuk, mint amit valójában jelent a szó. Kezdd el hangosan mondani azt a színt, amilyen színnel leírtuk a szavakat! Aztán fordítva: olvasd fel a színeket!
Ez a gyakorlat nagyszerű például az Alzheimer-kór elkerüléséhez, mivel a színek és a szöveg felismerését nem ugyanaz az agyfélteke végzi. Így tudsz új kapcsolatokat kiépíteni a két agyfélteke között. Ezen kívül fejleszti a memóriát és a koncentrációt.

2. Schulte tábla

Koncentrálj a középen lévő 19-es számra. Aztán keresd meg az 1-et, és növekvő sorrendben találd meg az összes számot úgy, hogy mindegyiken pár másodpercig rajta tartod a szemedet. Ha készen vagy, rajzolhatsz magadnak másik táblát. A lényeg, hogy ugyanígy összekeveredve legyenek rajta a számok.
Ez a feladat az információ átvitel sebességét növeli az agyban, valamint karban tartja a periférikus látást.

3. Szinkronírás

Fogj két papírt és mindkét kezedbe 1-1 tollat. Kezdj el mindkét kezeddel különböző geometriai formákat rajzolni. Írhatsz számokat vagy betűket is.
Ez a feladat szintén aktiválja mindkét agyféltekét és edzi az agyat arra, hogyan tud egyszerre két dolgot véghezvinni.

4. Jelek

Mutasd a jobb kezeddel az ‘ok’ jelet és a bal kezeddel a ‘győzelem’ jelet. Ezután válts kezet: a jobb mutassa a győzelmet, a bal az okét. Ismételd meg a váltogatást többször is.
Előnye, hogy edzi a koncentrációt és gyakoroltatja a tevékenységek közötti gyors váltást.

Még több nagyszerű agy-gyakorlat:

– Edzeni a nem domináns kézzel kell: gyakorold, hogy azzal írsz, számítógépezel vagy konyhai tevékenységet végzel! A fogmosás, fésülködés is alkalmas tevékenységek.
– Zuhanyozz behunyt szemmel! Más hétköznapi tevékenységeknél is próbáld ki, milyen behunyt szemmel végezni a feladatot. (ha szédülsz, ne csináld!)
– Próbálj ki új útvonalakat, amikor munkába, vásárolni, stb. mész!
– Némítsd le a filmeket és próbáld meg kitalálni, miről van szó, csak a színészek gesztusain keresztül!

Galway Lite

Galway is a minimalist WordPress theme with bold details and unique styling in all the right places. Fully responsive design displays beautifully across desktop, mobile and all devices in between. Whether you’re an established creative or are just launching your new business, Galway will highlight your content beautifully and grab the attention of your visitors!

Quick View Archive
Tagged